Atgal

Personalo atrankų įmonė dalinasi patarimais kaip išsaugoti ir pritraukti norimą darbuotoją

Patarimai
Personalo atrankų įmonė dalinasi patarimais kaip išsaugoti ir pritraukti norimą darbuotoją

Vadovams dar niekada nebuvo keliami tokie aukšti lūkesčiai kaip dabar. Technologinis progresas, lyderystės lūkesčiai, verslininkų globalios žinutės darbuotojams ir vadovams, keičia organizacijų suvokimą, kultūrą ir verslo principus.  Talentai greitai supranta savo vertę ir be ilgesnių svarstymų kelia sparnus link jų akimis geriau vertinamos darbovietės. Apie tai, kas svarbu, norint išlaikyti ir ugdyti talentus įmonėje,  kalbinome personalo atrankų įmonės “Soprana Personnel International” vadovę - Dianą Blažaitienę.

Diana pabrėžia, kad pirmieji kiekvieno vadovo žingsniai: identifikuoti darbuotojus ir talentus. Taip pat suvokti, kad jaunoji darbuotojų karta - individualistai. Nelanksti įmonės politika - jiems nesuvokiama. Natūraliai besiformuojant naujai darbo kultūrai, pokyčių vėjus jaučia ir ilgametę patirtį turintys darbuotojai. Taip organizacijos palaipsniui atsinaujina. Jei įmonė ir jos vadovai nebando keistis - darbuotojų kaita tampa didele emocine ir finansine našta. Kaip to išvengti?

Rodykite, kad vertinate savo darbuotojus 

Darbuotojai turi žinoti, kad jų darbas ir indėlis yra vertinamas. Venkite bendrinio ir beasmenio pripažinimo. Stenkitės konkrečiai įvardinti kolegos atliktą darbą ir sukurtą vertę. Būtina atkreipti dėmesį, kad vienus motyvuos vieši komplimentai, tuo tarpu kitus - asmeninis dėmesys ir priedas. Jei negalite atsakyti, kas geriausiai motyvuoja Jūsų darbuotojus - tai atskaitos taškas, nuo kurio reikėtų pradėti. Atviras individualus pokalbis - stiprins asmeninį ryšį, bei padės Jums aiškiau suprasti situaciją. 

Sudarykite erdvę savirealizacijai

Talentai dažniau prioritetizuoja savirealizaciją, nei atlygį ar kitus išorinius motyvavimo būdus. Sudarykite darbuotojams sąlygas suprasti, kodėl jų darbas yra reikšmingas ir, kokį indėlį jie kuria bendroje organizacijos sistemoje. Darbuotojas suprantantis savo darbo vertę - stengsis jį atlikti kokybiškiau, taip pat jausis vertinamas. 

Pasitikėkite savo darbuotojais

Lyderystės ekspertė A. Cox teigia: „Gerų darbuotojų išlaikymas prasideda ir baigiasi pasitikėjimu”.  Talentai klesti aplinkoje, kur yra aukštas pasitikėjimo ir savarankiškumo lygis. Tai ypatingai didelis iššūkis kontroliuoti norintiems vadovams. Deja, paprasto sprendimo būdo čia nėra: ugdykite save. Išmokus pasitikėti savo komanda, Jūs pritrauksite ir išlaikysite darbuotojus, kurie yra motyvuoti, entuziastingi ir kuria geresnius rezultatus. Taip pat galėsite sutelkti dėmesį į pridėtinės vertės kūrimą ir organizacijos auginimą.

Skatinkite kelti iššūkius sau 

Kai darbuotojai yra skatinami ieškoti naujos informacijos ar įgyti naujų įgūdžių, jie jaučia pasididžiavimą, pasiekimą ir pasitikėjimą savimi. Jų darbas tampa įrankiu, kuris padeda įgyvendinti savo asmeninius tikslus bei lavinti gebėjimus.

Geras darbas turi būti atlyginimas

Per mažas ar augimo perspektyvų neturintis atlyginimas net ir talentams - dažna išėjimo priežastis. Diana Blažaitienė rekomenduoja sudaryti motyvacinę sistemą priklausančią nuo rezultatų ar darbo kokybės. Aiškiai suformuoti tikslai ir atlyginimo perspektyvos suteiks papildomos atsakomybės ir kontrolės jausmą už įmonės ir jų asmeninį gerbūvį. 

Soprana Personnel International vadovė primena, kad vadovo kompetencijų ugdymas - yra ilgalaikė investicija. Įvesti sistemingą atrankų ir talentų ugdymo programą - yra procesas, kuris pareikalaus vadovų bei kolektyvo dėmesio. Kreipkitės į personalo atrankų bei valdymo specialistus, kurie padės suvaldyti šiuos procesus. Gausite profesionalias konsultacijas bei pagalbą šiame atsinaujinimo procese.

Šaltinis: https://www.delfi.lt/partnerio-turinys/karjera/personalo-atranku-imone-dalinasi-patarimais-kaip-issaugoti-ir-pritraukti-norima-darbuotoja.d?id=81177495 

Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!
Gaukite personalo specialistų parengtas įžvalgas bei rekomendacijas sėkmingam personalo valdymui

Panašūs straipsniai