Atgal

Metinė darbuotojo peržiūra: ką reikėtų sužinoti pokalbio metu?

Patarimai
Metinė darbuotojo peržiūra: ką reikėtų sužinoti pokalbio metu?

2017-iesiems sparčiai artėjant link pabaigos, įprastai prasideda metinių pokalbių su darbuotojais maratonas. Perėjimas į naujuosius metus pats tas laikas, kuomet su darbuotojais galite aptarti koks kelias nueitas ir kokį atstumą dar reikia nukeliauti, norint pasiekti dar geresnių rezultatų. Šį kartą dalinamės trumpa atmintine - ką metinių pokalbių metu reikėtų sužinoti iš savo darbuotojų?

 

1. Kokie buvo ir bus darbuotojo tikslai?

 

Pirmiausia, visas metinis pokalbis turėtų prasidėti nuo darbuotojo užsibrėžtų pasiektų tikslų aptarimo bei tikslų išsikėlimo naujiesiems metams. Darbuotojo tikslai yra vienas kertinių metinio pokalbio aspektų, kadangi pagal juos galėsite pamatuoti kiek darbuotojas pasiekė, kur pritrūko tam tikrų žinių ar įgūdžių, matysite, ties kuriomis vietomis darbuotojui reikėtų tobulintis. Be to, tai puiki proga išsiaiškinti, ar darbuotojo tikslai sutampa su Jūsų ir visos komandos tikslais.

 

2. Darbuotojo veiklos įvertinimas
 

Jei siekiate išlaikyti darbuotojų profesionalumą ir motyvaciją, aiškus darbuotojo įvertinimas yra itin svarbus. Metinio pokalbio metu pirmiausia, pasiklauskite darbuotojo - kaip jis įvertintų savo darbą šiais metais: kokių žinių ar įgūdžių jo akimis trūko, kokia veikla ne itin sekasi, o kas priešingai - stumia darbuotoją siekti didesnių rezultatų. Be abejo, savo nuomonę turite pasakyti ir Jūs, vadovas (-ė). Jei visus metus sekėte darbuotojo veiklą, stebėjote ties kuo jie dirba, kaip auga, nebejotinai turite padaryt įžvalgų iš savo pusės. Pasakykite darbuotojui, kur Jūsų nuomone, jam sekėsi mažiau, išsiaiškinkite potencialias priežastis.

 

3. Tobulintini įgūdžiai ir žinios

 

Aptarėte tikslus, aptarėte tai kas nesisekė ir sekėsi, dabar pats laikas pasikalbėti apie ateities prognozes. Tam, kad darbuotojas neprarastų motyvacijos darbui ir galėtų siekti geresnių rezultatų, darbuotojo visapusis tobulėjimas yra būtinas. Išsiaiškinkite, kokiose srityse darbuotojas nori tobulėti, įgyti naujų žinių ir kodėl. Taip pat, turbūt iš vadovo pusės matote, kokių darbuotojui įgūdžių trūksta - pridėkite ir juos. Aptarkite, kokiu būdu ir kaip darbuotojo žinios ir įgūdžiai bus tobulinami.

4. Atlyginimo klausimas

Daugelis įmonių atlyginimų peržiūrų klausimais turi savas taisykles, kuomet kalba pasisuka apie darbuotojų atlyginimus. Tačiau kai kurie vadovai atlyginimų klausimą su darbuotoju diskutuoja metinių pokalbių metu.  Jei nusprendėte būti vienas (-a) iš tokių vadovų (-ių) - atlyginimo klausimą pasilikite metinio pokalbio pabaigai. Išsiaiškinkite, ar Jūsų darbuotojas patenkintas dabartiniu atlyginimu. Jei ne - kodėl? Kiek ir kodėl trūksta, kad darbuotojas būtų laimingas? Kadangi iki šių klausimų Jūs būsite išsiaiškinę darbuotojų lūkesčius ir tikslus, būsite aptarę bendrą darbuotojo veiklą, tad savo sprendimą dėl atlyginimo didinimo ar nedidinimo galėsite pagrįstai argumentuoti.

 

Atminkite, kad metų darbuotojo peržiūra yra skirta praeitų metų tikslų peržiūrai, būsimų metų tikslų išsikėlimui. Šio pokalbio esmė yra ne tik aptarti kas pasiekta, tačiau ir suprasti bei paskatinti darbuotoją tobulėti, jį motyvuoti, todėl pokalbiui nepamirškite nuodugniai pasiruošti. Tam tikslui dovanojame Jums mūsų specialistų parengtą metinės darbuotojo peržiūros planą. Jį parsisiųskite čia.

 
Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!
Gaukite personalo specialistų parengtas įžvalgas bei rekomendacijas sėkmingam personalo valdymui

Panašūs straipsniai