Atgal

Komandos pergalės ir nesėkmės. Kaip reaguoti?

Patarimai
Komandos pergalės ir nesėkmės. Kaip reaguoti?

Kiekvieno verslo variklis - harmonija tarp darbuotojų ir vadovų. Paprasčiau kalbant, įmonei yra nepaprastai svarbus sklandus komandinis įmonės darbuotojų darbas. Nuo to, kaip komandos nariai susidirba ir sugeba pasiekti kompromisinius sprendimus, dažnai priklauso projektų, su kuriais dirbama įmonėje, įgyvendinimo sėkmė. Jei projekto įgyvendinimas pranoko Jūsų lūkesčius, ko gero, Jūsų darbuotojai taip pat jaučiasi kaip devintame danguje. Tačiau kartais atsitinka ir taip, kad projekto įgyvendinti ar pasiekti norimo bendro tikslo nepavyksta. Kaip tokiu atveju turėtumėte reaguoti ir elgtis esant tokiai situacijai darbe?

Geriausia, ką galite padaryti žengiant sėkmingo komandinio darbo link - aiškiai iškomunikuokite ir kartu su komanda formuokite tikslų siekimo planą. Ne tik teorija, bet ir praktika rodo, kad įsitraukimas į tikslų siekimą, kai tikslas yra tiesiogiai nurodomas iš vadovo kabineto, yra gerokai mažesnis nei tuomet, kai prie tikslo siekimo strategijos planavimo prisideda visi komandos nariai. Formuojant tokių tikslų planą, labai svarbu laiku apibrėžti kiekvieno komandos nario funkcijas ir atsakomybes bei pačiam vadovui būti pavyzdžiu, lyderiu.

Vis dėlto, kartais nutinka ir taip, kad net ir patys svarbiausi projektai lieka neįgyvendinti. Ką tokiu atveju reikėtų suskubti padaryti? Jūs, kaip vadovas, turite nedelsiant identifikuoti priežastis, kurios sutrukdė tikslo siekimui. Tokios priežastys iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti menkos, tačiau gal būtent tai ir buvo projekto nesėkmės židinys. Nesėkmingo komandinio darbo priežastys dažnai išplaukia iš komandos narių nepasitikėjimo vieni kitais - tada darbuotojai nesugeba tikslingai susiplanuoti laiko, bei dažnai jiems gali pritrūkti kompetencijos užduotims atlikti. Tačiau neskubėkite kaltinti komandos – nepamirškite, kad ir vadovas yra bene svarbiausia jos dalis.  Jūsų palaikymas kolegoms taip pat yra labai svarbus faktorius – nedažnai, bet pasitaiko, kad po nesėkmių komandos nariai pradeda tiesiogiai ar netiesiogiai kaltinti tuos komandos narius, kurie neatliko savo funkcijų. Jūsų, kaip vadovo, užduotis tokiu atveju – nedelsiant užkirsti tam kelią ir vietoj to pasistengi motyvuoti darbuotojus naujam projektui.

Aptarkime verslui kur kas malonesnius dalykus – sėkmingai įgyvendinamus projektus ir sklandų komandos darbą. Kiekvienas įgyvendintas stambaus ar vidutinio masto projektas kiekvienam verslui atneša ne tik pasitenkinimą savo darbu ir įmonės veikla, bet ir finansinę grąžą. Todėl atkreipti dėmesį į sėkmės atvejus yra būtina. Jokiu būdu neprisiimkite viso projekto įgyvendinimo sėkmės kaip savo asmeninio nuopelno, o jei pastebėjote darbuotoją, kuris glemžiasi visus nuopelnus sau – bandykite išsiaiškinti tikrąjį to komandos nario indėlį į darbą. Juk prie projekto dirba visa profesionalų komanda, o ne vienas specialistas.

Nepamirškite ir savo ištikimųjų komandos narių indėlio. Juk jie dėjo didžiausias pastangas, kad projekto užsakovai liktų patenkinti Jūsų įmonės darbu. Pasiekus pergalę, nuoširdžiai padėkokite darbuotojams, pripažinkite ne tik savo, kaip lyderio, bet ir kiekvieno komandos nario, prisidėjusio prie projekto svarbą. Jei neturite motyvavimo ar geresnių rezultatų skatinimo sistemos, galbūt pamąstykite apie tokios sistemos įdiegimą. Pavyzdžiui, kiekvieno komandos nario rezultatus fiksuokite pasiekimų lentoje, vėliau suteikdami jiems papildomų privilegijų. Grįžtamojo ryšio suteikimas darbuotojams motyvuoja juos siekti geresnių rezultatų ateityje. Nesvarbu, ar komanda patiria sėkmę ar nesėkmę – Jūsų, kaip vadovo ir komandos lyderio, užduotis yra skatinti komandos motyvaciją, aiškintis nesėkmių priežastis ir kartu su komanda nepamiršti mažų pergalių. 
 

Diana Blažaitienė


Originali publikacija https://goo.gl/CnlMMr

Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!
Gaukite personalo specialistų parengtas įžvalgas bei rekomendacijas sėkmingam personalo valdymui

Panašūs straipsniai