Atgal

Kaip efektyviai dirbti iš namų šalia mažamečių vaikų

Patarimai
Kaip efektyviai dirbti iš namų šalia mažamečių vaikų

Kaip pasiruošti efektyviam darbui iš namų, kai aplink jus sukiojasi mažamečiai vaikai? Kaip suvaldyti situaciją, kad darbas nenukentėtų, o mažyliai būtų užimti? Su tokiais iššūkiais šiandien susiduria tūkstančiai tėvų.

Koronavirusas žlugdo įprastą verslo ritmą. Prisitaikyti prie naujų aplinkybių, perkelti darbo aplinką į namus, išmokti susikaupti ir organizuoti darbus per atstumą, pradėti naudotis vaizdo konferencijomis internetu, ko anksčiau galbūt neteko išbandyti – tai tik dalis naujovių, su kuriomis šiandien susiduria daugelis žmonių, priverstų dirbti iš namų. Dar didesni iššūkiai teko tėvams, auginantiems mažamečius vaikus, rašoma pranešime spaudai. „Efektyviai dirbti iš namų šalia vaikų – tikras lyderystės iššūkis tėvams“, - teigia tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ vadovė Diana Blažaitienė. Kaip pasiruošti darbui iš namų, kuris gali tęstis ne tik dvi savaites, bet ir gerokai ilgesnį laiką. „Būtinai aptarkite su savo vadovu kasdienes darbo užduotis, tikslus, lūkesčius, kokių rezultatų iš jūsų tikimasi, pasitarkite, kaip juos pasiekti, kada ir kaip turėsite atsiskaityti. Jei susiduriate su nenumatytomis problemomis, pavyzdžiui, pakilo vaikui temperatūra, todėl jis tapo irzlesnis ir sunkiau sukalbamas, dirbti tapo sunkiau, pasikalbėkite su vadovu. Atviras ir nuoširdus prisipažinimas – daug geriau nei išsisukinėjimas. Nuoširdus pokalbis sustiprina pasitikėjimą ir santykius. Galbūt jūsų vadovas perskirstys užduotis, kad nenukentėtų darbo kokybė“, - pataria D. Blažaitienė.

Pasidalinkite darbus su sutuoktiniu

Gyvenant karantino režime, svarbu bendradarbiauti ir su savo sutuoktiniu. Paprašykite jo pagalbos – pasidalinkite įsipareigojimus. Valgio gaminimas, užsiėmimai su vaikais, namų tvarkymas, drabužių skalbimas ir kiti namų ruošos darbai užima daug laiko. Todėl bent dalinis šios naštos palengvinimas atlaisvins „kitas rankas“ – galėsite ramiau padirbėti. „Svarbu su savo sutuoktiniu pasikalbėti, pasiskirstyti užduotis ir susitarti aiškiai kaip ir su viršininku, kad nebūtų nesusipratimų, jog kažkuris tikėjosi, kad tą darbą padarys kitas. Stenkitės namuose išlaikyti ramybę, santarvę ir darbo efektyvumas nenukentės“, - pataria D. Blažaitienė. Jei namuose turite vyresnių vaikų, jiems taip pat duokite užduočių: nuvalyti dulkes, išplauti indus, iškepti šeimai blynų ar pamokyti mažesnį broliuką ar sesutę skaičiuoti, skaityti, piešti. „Jiems tai bus puiki atsakomybės ugdymo patirtis, jie jausis įvertinti ir laimingi, galėdami padėti jums,“ – pataria D. Blažaitienė.

Ribokite vaikų laiką prie ekranų

Vienas lengviausių būdų tėvams – įjungti vaikams filmukus per televizorių ar planšetes, tuomet bent kurį laiką namie bus tyla ir suaugusieji galės ramiai dirbti. Tačiau svarbu iš anksto susitarti su vaikais, kiek laiko ta pramoga gali tęstis – ribokite laiką prie ekranų. Jei neturite namuose pakankamai kompiuterių ir planšečių, teks pasiskirstyti laiką efektyviai. Mažesniems vaikams paaiškinkite, kad jums reikia dirbti, todėl jie negalės visą dieną žiūrėti filmukų. Vyresniems vaikams priminkite, kad iš jų tikitės supratingumo, kad jie naudosis technologijomis tik atlikdami namų darbus. „Kitas svarbus dalykas, į ką būtina atkreipti dėmesį, įvertinkite savo interneto spartą ir technines galimybes. Jei turite vaizdo konferencijos skambutį, o jūsų vaikai žiūri per internetą filmą, ar pakaks interneto ryšio spartos kokybiškam darbo pokalbiui,“ – pataria vadovė. Karantino sąlygomis dirbantys tėvai gali pasinaudoti galimybe pasikalbėti su vaikais apie atsakomybes, apie tai, kas gyvenime svarbiausia, kaip rūpintis šeima, seneliais, ir kaip galima kartu dirbti kaip komanda. „Šio išbandymo metu galime išmokyti savo vaikus svarbių pamokų apie tai, kas iš tikrųjų gyvenime svarbiausia“, - sako D. Blažaitienė.

Vaikams sugalvokite veiklas

Nesvarbu, kur dirbate – ar biure, ar namuose – rekomenduojama kas valandą daryti bent 5 minučių pertraukėlę, kad pailsėtų ir geriau „veiktų“ jūsų smegenys. Tą pertraukėlę išnaudokite vaikams – duokite naujų užduočių, pasufleruokite naujų veiklų: spręsti kryžiažodžius, dėlioti dėliones ar pasimokyti užsienio kalbos nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, per kalbų laboratoriją „Brainster“. „Ką dar galima veikti su vaikais? Skaityti! Rodykite ir jūs jiems pavyzdį. Dirbdami iš namų sutaupysite laiko kelionėms į darbą ir iš jo, tai tą laiką skirkite seniai atidėliotai naudingai pramogai – skaityti knygas. Pasisemsite naujų idėjų, įkvėpimo”, - rekomenduoja D. Blažaitienė.

Paskatinkite vaikus už pagalbą dirbti

Ekspertė pataria iš anksto aptarti su savo vaikais, kaip jie turi elgtis, jei mamai ar tėčiui skamba telefonas ar vyksta video konferencija. „Paaiškinkite jiems, kodėl jie turi išlikti ramūs ir netrukdyti, nereikalauti dėmesio, palaukti, kol tėvai baigs darbinį pokalbį. Paskatinkite vaikus, jeigu jie puikiai elgėsi, padėjo jums dirbti, paskirkite kokį atlygį: pavyzdžiui, picos kepimas ir valgymas drauge, stalo žaidimas vakare su šeima, filmo kartu su vaikais peržiūra ir aptarimas. Tokie paskatinimai jiems teikia daug džiaugsmo“, - pasakoja D. Blažaitienė.

Šaltinis: https://www.delfi.lt/darbas/patarimai/kaip-efektyviai-dirbti-is-namu-salia-mazameciu-vaiku.d?id=83798313

Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!
Gaukite personalo specialistų parengtas įžvalgas bei rekomendacijas sėkmingam personalo valdymui

Panašūs straipsniai