Atgal

Atrankų specialistė – apie efektyvų būdą susirasti darbą: lietuviams tai dar svetima, bet išbandyti tikrai verta

Patarimai
Atrankų specialistė – apie efektyvų būdą susirasti darbą: lietuviams tai dar svetima, bet išbandyti tikrai verta

Socialinis kapitalas arba pažinčių ratas – vienas iš galingiausių ginklų darbo rinkoje. Jis gali ne tik palengvinti darbo procesą, bet ir atverti daugybę karjeros galimybių durų. Žmogiškųjų tinklų kūrimo procesai (ang. networking) tampa vis svarbesni kiekvienam dirbančiam, o puoselėjant jau sukurtus ryšius, jie gali tapti tramplinu į išsvajotą darbą.

Naujų ryšių mezgimo ir palaikymo kultūra (ang. networking) dar yra nauja ir ganėtinai svetima gana uždariems lietuviams. Tuo tarpu pasaulyje, tai vienas iš efektyviausių būdų ne tik plėsti savo pažinčių ratą, gauti verslo užsakymų, įgyti naujų žinių, bet ir ieškoti darbo.

Dauguma žmonių nežino, kaip efektyviai komunikuoti, todėl „networkingo“ galimybių dažnai neišnaudoja. Pasak tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ vadovės Dianos Blažaitienės, labai svarbu ne tik užmegzti ryšį, bet ir jį palaikyti, nes tik tokiu būdu jis gali praversti ateityje.

„Networkingas“ gali būti suprantamas labai skirtingai. Kalbame ne apie tokį, kai tiesiog turime vizitinę kortelę stalčiuje ir išsitraukiame ją tik kažko prireikus, pavyzdžiui, kai ieškome darbo. Efektyvus „networkingas“ yra tada, kai palaikome ilgalaikius, gilesnius ryšius, bendraujame su žmonėmis ne tik verslo temomis, bet pažįstame juos artimiau. Tokiu atveju sulaukti pagalbos ieškant darbo – daug didesnė tikimybė“, – teigia ekspertė.

Nebijokite megzti asmeninių ryšių

Svarbu nebijoti žmogui rodyti iniciatyvą pačiam, stengtis bendrauti ir kurti ryšius. Pasak D. Blažaitienės, „networkingas“ padeda kandidatams sukurti patikimumo įspūdį, palaikyti ryšius su potencialiais darbdaviais, rinkos lyderiais, kolegomis. Galima greičiau sužinoti apie naujas darbo vietas rinkoje.

Ilgalaikių ryšių palaikymas gali suteikti galimybę asmeniškai prisistatyti potencialiam darbdaviui, o puikiai pasirodžius tai suteiks pranašumo prieš kitus kandidatus. Svarbu skirti laiko ir savo gyvenimo aprašymui ar motyvaciniam laiškui.

„Nederėtų siuntinėti savo CV ar dalinti jį visiems potencialiems darbdaviams. Kai kalbama apie konkrečią darbo poziciją, savo CV adaptuokite pagal tai, kokia informacija labiausiai tinkama būtent tai pozicijai, į kurią kandidatuojate“, – pataria personalo atrankų kompanijos vadovė Diana Blažaitienė.

Dažnai pačios didžiausios karjeros galimybės atsiveria dėka įvairių pažinčių seminaruose, konferencijose ar verslo klubuose. Siekiant surasti tikslingų kontaktų „networking‘o“ renginiai atlieka svarbią funkciją. Ekspertė pataria kuo dažniau dalyvauti įvairiuose renginiuose, konferencijose, mokymuose, aktyviai įsijungti į verslo klubų veiklą. Tokiu būdu turėsite galimybę ne tik pabendrauti su bendraminčiais, bet ir būti pastebėti potencialaus darbdavio.

Išnaudokite socialinius tinklus

Ieškant naujų karjeros galimybių jau užmegzti pažinčių tinklai gali labai stipriai pagelbėti. Gerokai palengvinti darbo paieškas padeda aktyvi komunikacija socialiniuose tinkluose. Ekspertė išskiria „Linkedin“ platformą kaip tą, kurioje komunikuoti reikėtų daugiausiai.

„Formuokite savo asmeninį prekės ženklą, kurio komunikacija turėtų būti vientisa visuose socialiniuose kanaluose. Dalyvaukite diskusijose, bendraukite ir domėkitės temomis, kurios aktualios ir yra susijusios su ieškoma darbo pozicija“, – pataria D. Blažaitienė.

Nepamirškite atsinaujinti savo profilio – antraštėje nurodykite, kad esate atviri naujai darbo pozicijai, dalinkitės profesiniais patarimais, taip parodysite kuo domitės ir kokių žinių bei patirties turite. Socialinėje erdvėje prenumeruokite jums aktualių įmonių naujienas, pasidomėkite gal žmonės iš jūsų pažinčių rato ten dirba. „Linkedin“ platforma turi daugybę funkcijų, kurias išsiaiškinus galima ne tik užmegzti tikslingus ryšius, bet ir gauti darbo pasiūlymų.

„Nereikėtų ryšių palaikymo suprasti, kaip tiesioginio klausinėjimo, ar yra laisvų darbo vietų. Profesionalūs, draugiški santykiai padės jums sužinoti apie įmonės kultūrą, žmones, ar tai sutampa su jūsų lūkesčiais ir vertybėmis. Jei domitės naujomis galimybėmis, tiesiog užsiminkite, kad esate atviras pasiūlymams vienoje ar kitoje rinkoje ar pozicijoje“, – teigia personalo atrankų ekspertė.

D. Blažaitienė pabrėžia, kad darbo paieška socialinėje erdvėje būtų efektyvi – komunikacija turi būti kryptinga ir vientisa. Turimi kontaktai ir pažintys – tai socialinis kapitalas, kuris kuriamas galvojant apie ilgalaikę perspektyvą.

Šaltinishttps://www.delfi.lt/darbas/patarimai/atranku-specialiste-apie-efektyvu-buda-susirasti-darba-lietuviams-tai-dar-svetima-bet-isbandyti-tikrai-verta.d?id=84672295&fbclid=IwAR2lJuAnSp58gN_x9-UhDI4hm0VbysNyJ3ZvWNKxFNLpOQHuhv8ZxpFbWCM

Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!
Gaukite personalo specialistų parengtas įžvalgas bei rekomendacijas sėkmingam personalo valdymui

Panašūs straipsniai